Wie zijn wij?

Het Kinderuur is een toneelvereniging die speelt voor kinderen van 3 tot 333 jaar! Alle facetten van theater komen aan bod: schimmenspel, poppentheater, vertellingen, film, toneel, musicals!
Het Kinderuur werd in 1947 opgericht door Willem Savenberg. Al meer dan 70 jaar brengt de theatergroep voor jong en oud wat wils. Zeker de sinterklaastradities vormen het decor voor een vereniging vol vriendschap.

Geschiedenis

70 jaar geleden kwam Het Kinderuur tot leven als Het Kinderuur van Nonkel Wim. Ten tijde van Nonkel Bob en Tante Terry moest iedereen namelijk nonkel of tante zijn. Nonkel Wim schreef en bracht zijn eigen sinterklaasstukken, het begin van een rijke traditie.
Net als in de tijd van Nonkel Wim speelt Het Kinderuur vandaag nog steeds veelal zelfgeschreven stukken en proberen ze steeds om naast
het sinterklaasfeest andere activiteiten te onderhouden en te experimenteren. Traditie is een belangrijk aspect voor de vereniging.
Een groot aantal van de acteurs en helpende handen hebben immers zelf rijke herinneringen als kleine toeschouwer van Het Kinderuur. Jaren later kregen ze de microbe opnieuw te pakken en zijn ze er actief deel van, op of naast het podium.
Fred Vanderlinden, creatieve duizendpoot, nam een dertigtal jaar geleden het roer van Nonkel Wim over als voorzitter en huisregisseur.

Onmisbaar in de toneelstukken van Het Kinderuur is de interactie met het publiek. Zonder de aanwijzingen van de kinderen, meestal luidkeels,
kan het hoofdpersonage het probleem niet oplossen. Een ontmoeting met Sint en Piet, of vrolijk meezingen met de zelf gecomponeerde liedjes. Een voorstelling van het Kinderuur staat garant voor persoonlijk contact met de toeschouwers, en dat wordt geappreciëert.

Interactie met het publiek

Jong en oud

De stukken van Het Kinderuur zijn weliswaar voor kinderen bedoeld, volwassenen genieten evengoed met volle teugen. Vaak zitten er evenveel, of soms zelfs meer, volwassenen dan kinderen in de zaal. Dat is op de planken niet anders. Jongeren spelen tussen en met de volwassen en meer ervaren acteurs. Ze vormen één grote groep waar van elkaar leren centraal staat.

Terwijl de terrasjes zich in september nog vullen met nazomer-genieters starten de leden van Het Kinderuur reeds met de voorbereidingen van het winterse sinterklaasfeest. Een drietal maanden en talloze repetities later zijn ze klaar voor een nieuwe sinterklaasmarathon. Zodra de Sint voet aan wal zet in Antwerpen start Het Kinderuur aan intense weken. Ze hebben tijd tot Sinterklaas na 6 december terug richting Spanje vertrekt om opvoeringen voor een 2000-tal toeschouwers op poten te zetten.
In lege zalen, die niet altijd tot de verbeelding spreken, bouwen ze niet alleen hun decor op, ze brengen er een heuse magie tot leven die de
ogen van kinderen doet open sperren. En de harten van oudere generaties vullen met nostalgie…

Sinterklaas